
Ooit crashte mijn laptop.
Ja, zelfs een Apple kan crashen, kapot vallen, gejat worden of bij brand verloren gaan. Met gevolgen waar je liever niet over nadenkt.
Maar waar je wèl over moet nadenken is backups maken.
Jeee wat was ik blij dat ik een online backup had. Binnen no-time stond alles wat ik nodig had op een nieuwe laptop. Geen belangrijke bestanden kwijt zoals werk waar ik mee bezig was, mijn financiële administratie. Geen klanten die lang moesten wachten tot ik de boel weer op orde had.
Backups maken van AL je bestanden die je ooit gemaakt hebt, versus bestanden die je nodig hebt om snel terug te zetten na een calamiteit: dat zijn in mijn ogen twee verschillende dingen.
Van je laptop / PC
Na een computercrash wil je niet zoeken in alle gebackupte bestanden – in een misschien jarenlang opgebouwd archief (meer hierover lees je verderop) – naar wat je snel terug moet zetten. Dan wil je alleen hetgeen terugzetten dat op je computer stond. Zodat je weer snel verder kunt waar je gebleven was. Zonder dat je moet gaan puzzelen: wat heb ik nu direct nodig, en wat niet.
Synchroniseren / syncen (backups maken van alleen je actuele laptop bestanden)
Dan is het handig wanneer er een actuele kopie van je kapotte harde schijf ergens staat waarmee je eenvoudig kunt synchroniseren, ook wel syncen genoemd. Die kun je online hebben, maar ook lokaal.
Ik kies voor beide. Want stel dat het internet er ooit mee ophoudt? Het zou zomaar eens kunnen… een pandemie werd ook niet verwacht…
Online
Omdat er ook gegevens van klanten op mijn laptop staan wil ik zeker zijn dat de bestanden zijn opgeslagen volgens Nederlandse wetgeving en dus liefst op servers in Nederland.
Porton is de dienst die ik hiervoor gebruik, alweer een jaar of vijf.
Elke dag worden de bestanden op mijn laptop gesynchroniseerd met de inhoud van mijn Porton account. Dat geeft mij een gerust gevoel. De veiligheid van de bestanden en de privacy zijn gewaarborgd. Internetcriminelen die ransomware (schadelijke software) verspreiden, en bestanden vergrendelen waarna je deze pas tegen betaling weer kunt openen, grijpen mis want je kunt altijd een eerdere, niet vergrendelde versie van je bestanden terugplaatsen.
Bestanden die ik van mijn laptop heb verwijderd omdat ze niet meer nodig zijn, worden ook niet meer opgeslagen in Porton. Het is een actuele kopie van mijn actuele harde schijf in mijn laptop. Zou mijn laptop crashen dan heb ik straks weer snel en simpel een actuele backup terug.
Let op bij syncen: verwijder je iets uit de online opslag dan wordt het ook van je computer verwijderd. Anders is het natuurlijk geen 1-op-1 kopie van je computer.
Lokaal
Op Apple computers staat het programma Time Machine, die ingebouwde functie voor reservekopieën van de Mac maakt.
Die reservekopieën kun je ook in de iCloud laten opslaan, afhankelijk van de grootte van je abonnement. Maar ik wil niet alles van mijn Apple account op een kluitje hebben – lees ‘onveilig’. Dus voor mijn laptop backup heb ik een kleine externe harde schijf (een SSD schijf = schokbestendig) die ik overal mee naar toe kan nemen. Met 1TB opslag, dat is genoeg voor de 500GB ruimte op mijn laptop.
Op windows pc’s zal er vast iets soortgelijks zijn.
Backups maken van ALLE bestanden die je wil bewaren

In alle jaren ZZPer zijn en daarvóór studie, groeide de opslagruimte op mijn laptop snel dicht. Destijds waren er nog geen externe harddisks. Of misschien wel, maar vond ik ze te duur; ik weet het niet meer. Ik gebruikte DVD’s om mijn originele bestanden op te slaan. Dat werd al snel een heel archief in de kast. En omdat ik geen bibliothecaris ben zit er niet heel veel logica in 😉
Om snel iets terug te kunnen vinden heb ik ooit het programma CDfinder aangeschaft. Superhandig en ik heb er veel gebruik van gemaakt. Inmiddels heet het NeoFinder. Het is speciaal voor Mac. Voor Windows is er abeMeda, voorheen CDwinder.
Tegenwoordig staat vanalles in de cloud, ook programma’s.
De daarin gemaakte bestanden kun je erbij opslaan.
Maar stel dat internet uitvalt?
Daarom sla ik alles wat ik belangrijk vind, liefst ook thuis op.
Dus èn in de cloud, èn thuis op een externe harde schijf. Dan kan ik in elk geval verder werken binnen programma’s die op mijn PC staan.
Okay, hoor ik je denken: “wat als die externe harde schijf stukgaat?“
Daarom maak ik van die HD een 1-op-1 kopie, op een andere externe harde schijf.
Backup maken van je backup schijf
Dus eerst zet ik op de eerste harde schijf alles weg wat ik wil bewaren. Daarna maak ik een volledige kopie op de tweede. Dat laat ik ’s nachts draaien want dat duurt wel even. Dus in feite heb ik twee identieke externe harddisks, qua inhoud.
(Het beste is dan ook nog om die tweede harde schijf op een andere lokatie te bewaren. Maar dat is me dan net weer teveel gedoe… tsja… ik heb geen apart kantoor en wil niet andere mensen regelmatig hoeven vragen om mijn harde schijf.)
Online opslag
Voor mijn eigen bestanden gebruik ik Google Drive met 30GB opslag (de Business Starter versie van Google Workspace). 30GB is voor mij voldoende want daarnaast heb ik nog een DropBox Business account van 2TB.
Beide voldoen aan de GDPR/AVG voorschriften.
Of ze ook goed beveiligd zijn tegen hackers? Ik ben geen ICT’er, maar aangezien het grote partijen zijn die veel te verliezen hebben ga ik daar maar van uit.
Wel zorg ik dat ik altijd veilig inlog: met 2f authentication en lange wachtwoorden.
Interesse?
- Google geeft 10% korting over het eerste jaar als je bestelt via deze link.
Werkt het niet? Stuur mij even een mailtje dan krijg je een persoonlijke kortingscode. - Dropbox geeft je 500MB extra opslagruimte – zelfs in hun gratis versie – als je je aanmeldt via deze link. Als dank voor het delen krijg ik ook extra ruimte 😉
Backups maken van je website
Daarnaast laat ik ook backups maken van websites van klanten.
Hiervoor installeer ik op elke website de plugin UpdraftPlus. Met deze favoriete plugin zet je zelf makkelijk een backup terug wanneer een update mislukt is en de website platligt – of erger: gehackt is.
UpdraftPlus stuurt de backups naar mijn DropBox Business account.
Veel hosters maken ook backups, die worden op hun server opgeslagen. Kun je hun backups zelf terugzetten? Dan is een backup plugin op je website overbodig.
Maar kun je niet zelf bij de backups op de server, of moet je de hoster via een ticket vragen om een backup terug te zetten (kan soms lang duren), dan is het handig als je zelf snel kunt beschikken over de backups. Ook als je iemand anders moet vragen om je te helpen.
Website backups maken op externe locatie
Het kan zijn dat door UpdraftPlus de serverruimte bij de hoster snel volloopt. Waardoor je je hostingabonnement moet upgraden.
Je kunt dan de backups laten opslaan op een andere externe opslagruimte. UpdraftPlus biedt koppelingen naar veel verschillende externe opslagmogelijkheden; sommige alleen in de betaalde Premiumversie. Maar de koppeling met DropBox is gratis en vind ik zelf vrij gemakkelijk gaan.
Heb je zelf geen DropBox account: dan kun je een gratis account nemen met 2Gb opslag. Dat is ruim voldoende om websitebackups neer te zetten.
Neem je een gratis account via deze link dan krijg je er 500MB extra opslagruimte bij:
NB: Niet elke hoster is blij met UpdraftPlus omdat-ie veel vergt van de server. Met de UpdraftPlus Premium versie stel je in dat de backups ’s nachts gemaakt worden, zodat andere websites op shared hosting (tegenwoordig zijn dat de meeste websites) er geen last van hebben. Je krijgt opslagruimte in hun eigen ‘Vault’ opslagdienst, en ook meer mogelijkheden om te koppelen met externe opslagdiensten.
Dit is de oplossing die ik voor mijzelf, als eenpersoons bedrijf, gebruik om backups te maken.
Misschien helpt het jou om te kijken wat je zelf nodig hebt om voorbereid te zijn, mocht er iets vervelends gebeuren.
(Dit blog bevat enkele affiliate links: doe jij een aankoop via zo’n link dat ontvang ik hierover een kleine commissie. Zo kan ik blijven bloggen en tips geven).
Geef een reactie