Home Blog Algemeen Gratis website vergelijken: JouwWeb, Jimdo, Wix, Weebly, WordPress.com. En SquareSpace

Gratis website vergelijken: JouwWeb, Jimdo, Wix, Weebly, WordPress.com. En SquareSpace

Utopie?

Niet helemaal. Het is mogelijk, mits je hier en daar wat water (soms veel) bij de wijn wil doen omtrent je wensen.

Vergeet niet dat een website méér is meer dan alleen die ‘paar pagina’s’ die je ziet. Er is software nodig om die pagina’s te tonen, het maakt dan niet uit of je 3 pagina’s hebt, of 30, of 300.

Er zijn aanbieders die het je makkelijk maken om die ‘paar pagina’s’ – en vaak veel meer – online te zetten, in een mooi design. Zij verzorgen de hele softwarekant voor jou, zelfs gratis.

Omdat ik de vraag afgelopen week verschillende keren kreeg wou ik dat toch eens uitzoeken. Kostte me toch nog twee dagen… maar ik ben weer helemaal op de hoogte. En jij zometeen ook 🙂

Ik wil je er nog even op wijzen dat ‘een website’ en ‘goed gevonden worden’ eigenlijk aparte wensen zijn.
Binnen websitebuilders zijn er instellingen mogelijk om beter gevonden te worden. De mogelijkheden hiervoor verschillen per aanbieder, maar je ontkomt er niet aan je te verdiepen in SEO = Search Engine Optimalisation = zoekmachine-optimalisatie, om alle opties zo goed mogelijk in te vullen.

Google naar ‘gratis website’

Voor dit blog heb ik gekeken naar de meest bekende:

  • JouwWeb*: een populaire dienst (lees de reviews), helemaal van Nederlandse bodem 🙂 je hoeft je dus niet te verdiepen in engelstalige handleidingen. Dat is ook erg fijn als je hulp nodig hebt. Naast de gratis versie met veel mogelijkheden zijn er betaalde varianten, ook inclusief webshop.
  • Wix
  • Weebly
  • Jimdo
  • Squarespace. Deze is trouwens niet gratis. Bevalt het niet dan kun je binnen 14 dagen stoppen zonder kosten. Ik heb ‘m meegenomen vanwege de mooie templates – maar dit is uiteraard persoonlijk.
  • En niet te vergeten WordPress.com, de gratis online website variant van WordPress.org (lees hier wat het verschil tussen die twee is).

Ze hebben allemaal voor- en nadelen.
Het is maar net wat je nodig hebt.

In het kort

Hoe méér er voor je uit handen wordt genomen, hoe minder invloed je hebt. Méér gemak betekent meestal: meer beperkingen.
Wil je meer invloed, dan moet je al gauw upgraden naar een betaald pakket.

Prijzen van de betaalde pakketten zijn lastig te vergelijken, omdat ze allemaal weer net iets andere opties bieden.

Welke moet je kiezen?

Kijk goed naar je belangrijkste wens en stem daar je keuze op af.

Laat ik vooropstellen dat ik ze zelf niet getest heb. Enerzijds uit tijdgebrek, anderzijds omdat ik zelf vrij handig ben en mezelf daarom niet kan vergelijken met een beginner.

Wel heb ik twee dagen gespendeerd om infopagina’s door te spitten, reviews te lezen en alle gevonden plussen en minnen in een excelfile te zetten (klik op de link om ‘m in te zien).

Voordelen gratis website builders

Gebruiksgemak

  • JouwWeb, Jimdo, Wix, Weebly en  Squarespace hebben een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’ builder: je klikt op het onderdeel dat je nodig hebt en sleept het in je website. Teksten aanpassen werkt even intuïtief.
  • JouwWeb heeft zeer goede reviews qua gemak en gebruiksvriendelijkheid. Ook springen Wix en Weebly in reviews qua gemak er bovenuit.
  • WordPress.com vraagt iets meer leertijd.
  • Squarespace heeft geen nederlandstalige beheeromgeving, de anderen hebben dat wel.

Updates, onderhoud, veiligheid

Geen omkijken naar, dat wordt voor je geregeld.

Klinkt goed? Wacht even…

Waar moet je nog meer aan denken:

Under construction / Coming soon pagina

Ben je nog aan het bouwen en wil je niet dat je website al getoond wordt:

  • Bij JouwWeb kun je de hele site achter een Coming Soon optie zetten.
  • Wix biedt een Coming Soon optie in de gratis versie.
  • Bij Jimdo zit deze optie alleen in de betaalde versies.
  • Bij de andere aanbieders maak je zelf een pagina met de tekst ‘Coming Soon’ oid, alle andere pagina’s zet je in een ‘Privé’ of ‘Restricted’ modus. Is meer werk, afhankelijk van het aantal pagina’s natuurlijk.
  • In WordPress.com kun je meerdere Pagina’s tegelijk bewerken, zoals bv. op Privé zetten. Een handige optie bij WordPress.com is de hele website af te schermen. Men ziet dan het inlogvenster. Je kunt bepaalde mensen toegang geven tot je website.

SEO

Google moet je website goed kunnen indexeren, zodat ze je site aan zoekers kan presenteren.
Met gratis website builders kun je tegenwoordig goed scoren in Google, omdat een goede ranking afhankelijk is van een goede SEO strategie. Denk bijvoorbeeld aan de juiste zoekwoorden in je teksten gebruiken, tekststructuur, afbeeldings-namen en -omschrijvingen.
Verdiep je daarom ook in SEO (zoekmachine optimalisatie) als je echt goed wil scoren in Google.

  • In JouwWeb kun je elke pagina, blogbericht, webshop-product en afbeelding optimaliseren voor SEO. Ook kun je verschillende Headings (= stijlen voor grote koppen en kleinere tussenkopjes) gebruiken. De HTML (achterliggende code in teksten en afbeeldingen) wordt netjes gestructureerd. Dit is belangrijk voor je Google ranking. Google redeneert: nettere code = snellere website = fijn voor bezoekers. Je krijgt ook gelijk een preview van hoe het er in Google uit komt te zien. Ook wordt er wordt automatisch een sitemap.xml file aangemaakt, deze helpt Google om je website snel te indexeren. Hun servers staan in Nederland, dat wil zeggen dat je website sneller getoond kan worden aan nederlandse bezoekers. Dat is beter voor je SEO dan bij buitenlandse servers.
  • In Jimdo’s gratis versie kun je de SEO niet per pagina/bericht/afbeelding optimaliseren, iets wat juist wel heel belangrijk is voor goede vindbaarheid.
  • Weebly kan geen Heading1 toekennen aan blogposts, maar een goede tekststructuur is een belangrijke factor voor Google. Je kunt, als je handig bent met HTML, wel handmatig code toevoegen. Er is een engelstalige SEO gids beschikbaar. Lees hier meer over Weebly’s SEO opties.
  • Goed voor SEO is om steekwoorden in de namen van afbeeldingen te verwerken. Helaas verandert Wix de namen van afbeeldingen naar onleesbare tekst bv. 09ab7~mv2.jpg
  • WordPress.com is van oudsher gericht op bloggen en daardoor al goed geoptimaliseerd voor Google.

Matt Cutts van Google legt hier uit wat je moet doen om je website te optimaliseren.

Switchen naar een andere gratis website builder

Heb je bij een websitebuilder een testsite aangemaakt en loop je tegen de grenzen aan, dan kun je bij de meeste aanbieders (behalve Wix) de inhoud exporteren, en bij een andere weer importeren. Zo hoef je niet helemaal van voor af aan te beginnen bij een andere aanbieder.
Omdat Squarespace je content exporteert in een .xml-file is die makkelijk te importeren in WordPress.

Nadelen van gratis website builders

Lange domeinnaam

In alle gratis versies krijg je een domeinnaam waarin de naam van de aanbieder is opgenomen.
Bv. jouwdomeinnaam.wordpress.com of jouwdomeinnaam.wix.com in plaats van jouwdomeinnaam.nl

Zo’n lange domeinnaam komt niet erg professioneel over.
Bij upgraden naar een betaald pakket kun je een domeinnaam kiezen zonder de naam van de aanbieder erin.

Meestal zit daar geen .nl bij; wel bij JouwWeb omdat dit een nederlands bedrijf is.
Bij de andere aanbieders kun je geen nl. domeinnaam vastleggen. Dan kun je het beste je gewenste domeinnaam elders, bij een provider van je keuze, vastleggen en via ‘domain-mapping’ koppelen aan je website. Je betaalt dan zowel voor het upgradepakket, als voor de elders vastgelegde domeinnaam.

Of (TIP) leg zelf een gewenste domeinnaam vast bij een provider en laat deze automatisch doorlinken naar je gratis website-domeinnaam met een ‘redirect’ (heel gemakkelijk en niet duur bij Versio, is mijn ervaring).

Na intikken van de gewenste domeinnaam wordt een bezoeker automatisch doorgestuurd naar je gratis website. Weliswaar heeft je gratis website nog steeds de lange domeinnaam, maar vaak valt dat je bezoeker niet eens meer op. En je hebt dan een mooie eigen domeinnaam voor op je visitekaartjes, uitnodigingen enzovoort.

Opslagruimte

Opslagruimte wil zeggen: hoeveel kun je online plaatsen. Met grote afbeeldingen kan je opslagruimte snel vollopen (maak daarom altijd eerst je afbeeldingen op maat, voordat je ze op je website plaatst).

Bandbreedte

Hoeveel bezoekers kunnen tegelijkertijd je website bezoeken.
Heb je een zakelijke site dan wil je hier natuurlijk geen limiet op hebben.

  • Bij Wix is dit beperkt tot 500MB
  • Bij de anderen is dit onbeperkt.

Advertenties

Bij alle gratis aanbieders worden advertenties getoond.

  • JouwWeb, Jimdo, Weebly: alleen in de footer.
  • Bij WordPress.com schijnt het wel mee te vallen en zouden deze sporadisch en alleen bij blogpostst getoond worden.
  • Wix toont een opvallende knop rechtsboven en in de footer.

Design

Je bent gebonden aan aangeboden templates (WordPress noemt ze ‘thema’s’).

  • Behalve bij Weebly. Hun templates worden veelal als saai ervaren. Maar je hebt bij Weebly de mogelijkheid om templates van derden te importeren.
  • JouwWeb biedt plm. 50 designs. Je kunt heel eenvoudig de 2 of 3 belangrijkste kleuren aanpassen in de designs, en automatisch veranderen de bijhorende componenten mee van kleur. Denk dan bijvoorbeeld aan koppen of linkjes.
  • Squarespace biedt moderne templates. De kans is aanwezig dat het net niet is wat je zoekt omdat ze nogal branchegericht zijn.
  • Wix heeft veel keuze in templates, maar het grote nadeel hier is dat je, eenmaal bezig je website te maken, niet kunt switchen naar een ander template. Dus als je een ander design wil moet je helemaal opnieuw beginnen met het maken van je website.
  • WordPress.com biedt veel keuze aan gratis en betaalde thema’s. Met een zoekfilter kun je snel je keuze bepalen. Switchen tussen thema’s is gemakkelijk. In het duurste betaald abonnement zijn de betaalde thema’s inbegrepen.

Website template wijzigen

Vaak is een template net niet wat je wil. Misschien wil je de letters een andere kleur geven of een ander lettertype kiezen.

  • In de gratis versie van Weebly is het mogelijk de code aan te passen.
  • Bij de andere aanbieders is dit niet mogelijk in de gratis versies.

Mobiele weergave: ‘responsive’

De meeste templates zijn tegenwoordig wel responsive, dat wil zeggen dat ze zich aanpassen aan het scherm van het apparaat waarmee de bezoeker jouw website bekijkt.

Support

Onderschat support niet, dat is me-ga-belangrijk. Het is superfijn als je snel een oplossing vindt of krijgt wanneer je een probleem hebt.

  • JouwWeb biedt contact via contactformulier. Maar heb je een urgent probleem dan kun je hen gewoon bellen en krijg je hulp in het nederlands.
  • Ben je bereid eerst zelf dingen uit te zoeken dan is het handig als er een uitgebreid en goed doorzoekbaar forum of kennisbank is (WordPress.com en Wix).
  • Bij Weebly en Jimdo en Squarespace kun je daarnaast een ticket indienen. Bij een betaald Jimdo account is telefonische hulp beschikbaar.
  • Weebly en Squarespace bieden een chatfunctie bij de gratis versie.
  • Squarespace biedt daarnaast ook hulp via email en Twitter.

Bloggen

Wil je dat je site hoog blijft scoren in Google, dan moet er regelmatig iets nieuws en interessants op je website verschijnen. Een blog is daarvoor heel geschikt.
Belangrijke opties bij het aanmaken van blogposts zijn oa. de mogelijkheid voor bezoekers om te reageren, het inplannen van blogposts (automatisch publiceren op een later moment) en toevoegen van ‘tags’ (steekwoorden) die aanklikbaar zijn waarna alle posts met de betreffende tag getoond worden.

  • WordPress.com is ooit opgezet met bloggen als hoofdfunctie, dus die is hier onvolprezen.
  • Bloggen is ook prima mogelijk in JouwWeb.
    Net als bij WordPress kun je eenvoudig video’s, foto-albums of andere componenten in een blog-post gebruiken.
  • In Jimdo is het opzetten van een blog vrij lastig, las ik in deze review.

Blogposts onderverdelen in Categorieën is heel handig voor overzicht, structuur en SEO. Op een Categorie pagina worden alle blogs getoond die binnen een categorie vallen. Ook deze categoriepagina moet een nette URL krijgen.
WordPress blinkt hier in uit.

  • Jimdo kent geen Categorieën mogelijkheid
  • Weebly voegt engelstalige strings toe aan de URL van Categoriepagina’s, welke je zelf niet kunt verwijderen. Niet fijn voor je SEO.
  • Ook Squarespace schijnt hier niet sterk in te zijn.

Zoekfunctie

Een zoekfunctie vind ik een standaard feature.

  • Bij Weebly en JouwWeb zit die alleen in de betaalde versie.
  • Bij Wix moet je een app toevoegen aan je website, die is gratis maar wel extra werk.
  • Bij Jimdo ook gratis, maar ook extra werk want hier moet je de Google Search Bar integreren.

Bij WordPress.com en bij Squarespace zit de zoekfunctie er wel standaard in.

Favicon

Dit is een minilogootje in het tabblad van je browser (blog). Heeft iemand meerdere tabbladen geopend in zijn browser dan is jouw website snel te herkennen.

  • In WordPress.com is een favicon uploaden gratis en simpel.
  • Ook bij Jimdo is het beschikbaar in de gratis versie.
  • Bij Wix en Weebly moet je hiervoor een betaald pakket afnemen.
  • Squarespace biedt het ook aan (dat mag je ook wel verwachten van een betaalde service)
  • Bij JouwWeb niet in de gratis versie.

Mailbox

Heb je zelf een domeinnaam bij een eigen hoster vastgelegd, regel daar dan meteen email bij als je een domeinnaam-gerelateerd emailadres nodig acht.

Emailmarketing

  • Wix of Weebly hebben een ingebouwde emailmarketingfunctie: mensen kunnen zich abonneren op een nieuwsbrief.
  • De anderen adviseren een emailaccount aan te maken bij een externe emailprovider. Deze kun je vervolgens koppelen aan je website.

Dat laatste zou ik ook adviseren, dat maakt het makkelijk als je besluit te switchen van website aanbieder.

Webwinkel, eCommerce

Een webwinkel is mogelijk in betaalde pakketten.

  • Betalen via PayPal is altijd mogelijk.
  • JouwWeb springt er uit met zeer uitgebreide webshop mogelijkheden. Je kunt alle in Europa denkbare betaalmethoden instellen, BTW-tarieven instellen en facturen laten generen, een account-systeem activeren waarbij klanten kunnen inloggen en track&trace informatie kunnen bekijken via koppeling met PostNL, DHL, bpost etc. De support in het nederlands is wel zo prettig.
  • Jimdo biedt naast PayPal ook betalen via iDEAL.
  • Bij Wix en Weebly zou je iDEALbetalingen via ECWID en Mollie kunnen regelen (dure optie).
  • Squarespace biedt momenteel alleen een eCommerce functie in de U.S., de U.K. en Canada.

Mijn conclusie

Wil je snel even iets online zetten:

Bijvoorbeeld voor een kortlopend project of aankomend event, kies dan voor gemak bij het bouwen: JouwWeb, Wix, Weebly of Jimdo.
Let daarbij zeker ook op de vindbaarheid in Google.

Wil je liever een eigen nederlandse domeinnaam, dus met .nl als extensie:

  • dan is het Pro-pakket bij JouwWeb een aanrader, omdat het een nederlands bedrijf is – en ook fijn dat je support krijgt in het Nederlands.
  • of een betaald pakket bij een van de andere aanbieders
  • Of, zoals ik hierboven al schreef: leg zelf een domeinnaam vast bij een provider (dat hoeft dan niet persé een .nl domeinnaam te zijn, kan ook bijvoorbeeld .com) en laat deze automatisch doorlinken naar je gratis website, met een ‘redirect’.

Als je heel specifieke, geavanceerde wensen hebt, dan zijn Wix en WordPress.com uitgebreider met allerlei plugins, vergeleken met JouwWeb.

Wil je géén abonnementskosten maar wel flexibiliteit?
Kijk dan naar WordPress.com. De leercurve is iets steiler maar als je het eenmaal doorhebt kun je er evengoed mee uit de voeten. Koppel evt. een eigen domeinnaam, tegen een klein bedrag per jaar.
Stap je later over naar een eigen WordPress hoster (website overzetten is simpel) dan heb je je leercurve al gehad. Lees hier waar je op moet letten als je een hoster kiest voor een WordPress website.

Als je een bedrijf runt:

Kijk dan vooral naar

  • vindbaarheid in Google = SEO optimalisatie. Zoals de mogelijkheid tot gemakkelijk bloggen, een heldere structuur daarin aan kunnen brengen, mogelijkheden tot verder optimaliseren van je inhoud zoals je koppen een Heading-tag kunnen meegeven.
  • emailmarketing: hiervoor zou ik een externe partij kiezen zoals MailChimp.
    Ook dan vallen Wix en Weebly af, tenzij je ervoor kiest hun ingebouwde emailmarketingfunctie niet te gebruiken.
  • Wil je gemak met bouwen? Kies dan JouwWeb of Squarespace.
  • heb je een professionele domeinnaam nodig met emailadres(sen), kies dan het JouwWeb ProPakket.
    Of google verder op ’emailpakket vergelijken’; kosten zijn afhankelijk van de aanbieder en van de grootte van de gewenste emailbox.
  • Wil je een betaalde online training aanbieden, dan heb je software nodig waarop deelnemers na betaling automatisch inloggegevens toegestuurd krijgen voor de besloten leeromgeving. Omdat in Nederland de meeste mensen met iDEAL willen betalen blijft WordPress over, geïnstalleerd bij een hoster van je eigen keuze (dus niet WordPress.com). Lees hier hoe ik mijn online training heb opgezet.
  • wil je een webshop zonder omkijken naar beveiliging en updates, kies dan JouwWeb. Goedkoper dan de betaalde versie van WordPress.com waarin je tegenwoordig ook een webshop kunt bouwen.

En kijk ook naar de lange termijn

Wat zijn je wensen voor de toekomst? Kies een systeem waarin je deze wensen later makkelijk kunt toevoegen.
Snel klaar zijn met bouwen is aantrekkelijk. Maar je bouwt ook geen huis alleen omdat het lekker snel klaar is; je wil er langer in wonen, en met plezier omdat het aan al je wensen voldoet.

Kortom: wil je specifieke functies dan ontkom je niet aan een betaald pakket.

Is vindbaarheid in Google belangrijk, en makkelijk kunnen bloggen; maar wil je geen omkijken hebben naar onderhoud? Dan is de goedkoopste optie die toch professioneel oogt, het betaald pakket bij WordPress.com (gekoppeld aan een eigen domeinnaam, mogelijkheid om fonts en kleuren aan te passen).

Maar tel je de jaarlijkse kosten bijelkaar op, dan kan het zelf hosten van een WordPress website toch ineens aantrekkelijk worden. En al helemaal als je niet bang bent om zelf voor het onderhoud te zorgen (lees hier wat onderhoud inhoudt).

  • Het bouwen is iets minder intuïtief als bij de drag-and-drop aanbieders, maar er zijn genoeg tutorials en trainingen te vinden die je snel wegwijs maken (ja ook ik heb een online training gemaakt).
  • Je hebt tevens ontiegelijk veel mogelijkheden om je website uit te breiden met extra functies dankzij meer dan 54.000 gratis plugins.
  • Je hebt oneindig keuze uit gratis en betaalde thema’s. Ik werk tegenwoordig bijna alleen nog maar met de stabiele en veilige thema’s van StudioPress*.
  • Er is een grote nederlandstalige community die graag helpt als je vragen hebt.

Nu denk je misschien: “jaja: Riet is zelf WordPress expert dus logisch dat ze hierop uitkomt”.
Ik ben eerlijk gezegd inderdaad blij met deze uitkomst. Voor mij alweer een bewijs dat ik in 2009 een goede keuze maakte, voor mijzelf en voor mijn doelgroep.
Maar je zult op internet net zo goed echte fans vinden van de andere systemen. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.


Wil je méér klanten aantrekken met jouw website?

Het gaat niet om tooltjes en trucjes; het gaat erom een oprechte KLIK te krijgen met je bezoeker.
Die krijg je door de juiste teksten op je website; door als het ware in het hoofd te kruipen van je bezoeker.
Met een doordachte structuur, waardoor je je lezer ongemerkt meeneemt naar de contact- of bestelknop (wat jij wil).