Veilig betalen: iDeal of PayPal?
Zelfs nadat ik een keer werd opgelicht…
Ik dacht met een betrouwbare webwinkel van doen te hebben omdat ik er al eerder gekocht had. Toen de tweede bestelling na weken wachten nog niet geleverd werd, ging ik toch maar eens googlen. Toen bleek dat de webshop inmiddels was overgenomen. Door een oplichter.
Mensen waren voor honderden euro’s de boot ingegaan.
Ik had nog ‘geluk’, het ging ‘maar’ om 70 euro.
De bank vertelde me dat ze een iDealbetaling niet ongedaan kon maken.
Restte mij aangifte doen, en naar het geld fluiten.
iDeal was dus niet zo ideaal.
En toch betaal ik nog steeds zonder blikken of blozen met iDeal…
PayPal
PayPal was vroeger onderdeel van de veilingsite eBay, maar is sinds juli 2015 een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf, zo schrijft de Consumentenbond in haar Geldgids nr. 6 (september-oktober 2015) in een vergelijkend artikel ‘PayPal vs iDeal’.
Gebruikers kunnen via PayPal onderling kostenloos giften aan elkaar overmaken via het bij PayPal geregistreerde emailadres.
Is de ontvanger nog geen klant van PayPal, dan kan hij of zij binnen enkele seconden een rekening openen.
Kleinere bedragen overmaken is nu nog eenvoudiger met de dienst PayPal.Me.
Het is net als een Tikkie. Je stuurt een gepersonaliseerde betaallink per email naar de betaler. Dat is iemand die jou kent, anders denkt die ander misschien dat-ie opgelicht wordt.
In die betaallink is je naam en evt. het bedrag opgenomen. De ontvanger hoeft er maar op te klikken om meteen geld over te maken.
Of zet de link in een artikel – dankjewel Jeanet Bathoorn voor deze tip!.
Claim je eigen gepersonaliseerde link op PayPal.Me
Zit je te wachten op uitgeleend geld of betaling voor een verleende dienst: met een betaalverzoek maak je het makkelijker om te betalen. Hoe makkelijker je het maakt, hoe sneller iemand betaalt.
Kopersbescherming
Bij betaling voor diensten of producten betaalt de verkopende partij een transactievergoeding. De koper geniet dan ‘kopersbescherming’. Net als bij een creditcard: wordt de bestelling niet geleverd, is het product beschadigd of wijkt het af van wat je bestelde dan krijg je, na indienen van een claim, je geld terug.
Een betaling via iDeal kan niet meer worden teruggedraaid door jou of de bank, zelfs al kun je aantonen dat je opgelicht bent.
Criminelen maken daarom graag gebruik van het vertrouwde iDeal, via een tussenpersoon (een Payment Service Provider) die een iDealcontract heeft met de bank.
Hier schrok ik nog het meest van. Terwijl ik dat toch had moeten weten, jaja…
Webshophouders
Voor webshophouders is deze iDeal constructie met een Payment Service Provider interessant omdat de kosten lager zijn en het geld onherroepelijk wordt bijgeschreven op de rekening. Ook hoeft een koper zelf geen PayPal account te hebben.
Om misbruik van de kopersbescherming te voorkomen: verstuur je pakketten via een dienst waar je een trackingnummer krijgt, zodat je altijd kunt bewijzen dat je pakket is afgeleverd.
Gratis account
Voor betalingen via PayPal moeten beide partijen over een PayPal account beschikken. Dat is gratis.
Daarna kunnen mensen onderling geld overmaken.
Je krijgt na een aankoop netjes een email ter bevestiging. Van iDeal krijg je die niet, of misschien een betaalalert via de bank.
Je kunt ook een creditcard aan PayPal koppelen.
Veilig betalen
Toch zie ik nog berichten op internet dat PayPal niet heel veilig zou zijn, omdat je alleen maar een emailadres en een wachtwoord nodig hebt.
NB: Veel mensen zijn trouwens zelf een veiligheidslek door een makkelijk te raden wachtwoord te gebruiken.
Check, vóórdat je uit de verschillende betaalmogelijkheden kiest, of de internetverbinding beveiligd is met een SSL-certificaat:
- je ziet dit wanneer het internetadres (URL) van een website begint met https,
- in sommige browsers verschijnt er ook een gesloten hangslotje.
Middels een SSL-certificaat kun je zien dat de verbinding versleuteld en vertrouwd is. Bij bepaalde type certificaten wordt zelfs de houder getoond.
Firefox geeft een duidelijke uitleg van de 5 verschillende website-identiteitsknoppen.
Meer info over veilig online betalen op https://veiliginternetten.nl/themes/online-winkelen/online-betalen/
Verkoop jij online?
Vraag bij je hoster wat een SSL certificaat kost. Je webshop krijgt hiermee een professionelere uitstraling, en je biedt maximale beveiliging aan eindgebruikers want betalingen èn persoonsgegevens zijn beveiligd.
Volgende keer betaal ik via PayPal of creditcard, waar dat mogelijk is.
EN check ik of er https in de browseradresregel staat.