Janneke klaagt:
“Ik wil een WordPress website, maar ik kan niet kiezen tussen al die thema’s.
Nou heb ik nog steeds geen website.”
Tja, er zijn ook meer dan 10.000 themes…

Deed me denken aan die keer dat ik een nieuwe fiets ging kopen.
Zóveel keus! Ik kon echt niet kiezen.
Totdat ik me afvroeg: wat heb ik NODIG?
Dat geldt ook voor een website.
Hoe kun je het beste WordPress thema kiezen?
Al googelend kun je de mooiste themes downloaden of kopen (pas op bij gratis themes*).
Vervolgens probeer je jouw inhoud in dat mooie maar helaas dwingende stramien te proppen.
Waardoor je concessies doet aan je eigen wensen, aan bezoekersvriendelijkheid, aan overzicht. Of er zitten teveel functies in die je website moeilijk beheerbaar maken.
* Googelen naar ‘free WordPress templates’ is niet zonder risico: er kunnen spamlinks in verborgen zitten. Installeer de plugin Theme Authenticity Checker om zo’n theme hierop te testen.
Voor veilige themes ga je naar de WordPress Theme Directory of in je Dashboard onder Weergave – Themes > button ‘Nieuwe Toevoegen’.
Geef voorkeuren op om de zoekresultaten te filteren bv. op kleur, aantal kolommen, etc.
Wat heb JIJ nodig?
- ontdek wat JIJ nodig hebt, dat bepaalt de hoofdstructuur
- kijk hoe je jouw inhoud in de onderdelen van een website past, maak een schetsje; selecteer daarop bij je zoektocht.
Een theme gevonden? Check:
- Is het theme up-to-date?
WordPress wordt regelmatig vernieuwd. Veel gratis themes worden door hobbyisten gebouwd. Houden zij de ontwikkelingen bij zodat hun theme gebruik blijft maken van de mogelijkheden (en veiligheidsvoorschriften) die WordPress biedt? - Is er een demo-site aanwezig? Bekijk ‘m goed. Welke templates (aparte layouts) zitten erbij? Bijvoorbeeld voor een startpagina, voor een landingpage (=verkooppagina), voor blogartikelen.
Wordt de demo snel ingeladen (getoond) op je scherm? - Is het theme ‘responsive’? Dwz. blijft het goed leesbaar op tablets en smartphones.
Let op bij aanbiedingen, vaak wordt ‘responsive’ niet vermeld en is dat de reden van de uitverkoop.
Kijk hoe het theme eruit zal zien op een smartphone of tablet door je browservenster te verkleinen: schuif je cursor op de rand van het browservenster, zodra je cursor verandert in een pijl kun je klikken en het venster verkleinen door de rand te verslepen.
Wat gebeurt er met het menu?
Schuift de zijbalk naar beneden, onder de tekst? Is dat handig voor je bezoeker? - Is er support?
Hoe reageert de maker op supportvragen, staan er veel vragen open.
Een antwoord kan ook even duren als de maker aan de andere kant van de wereld woont.
Theme uitproberen
Heb je een theme gevonden: klik op Installeren om te zien hoe jouw inhoud getoond gaat worden. In de linkerzijbalk kun je alvast enkele aanpassingen doen.
Is het naar je zin, klik op Opslaan en Publiceren.
- Is het eenvoudig? Zitten er functies in die je toch niet gebruikt? Bv. SEO, een slider, shortcodes, bullets, een contactformulier. Dat kan het moeilijker maken voor beginners.
- Wil je toch deze extra functies: kies losse en beproefde plugins. Switch je later van theme dan blijven deze functies en hun instellingen behouden.
- Wat kun je zelf wijzigen. Bv. kun je een ander kleurschema kiezen, een ander lettertype.
- Niet gratis: Is het het geld waard?
Meestal krijg je goede support, de makers houden hun themes up-to-date en je hebt redelijk veel keus. Lees ook de reviews. Werd het theme vaak gedownload?
Er zijn gerenommeerde aanbieders zoals StudioPress, WooThemes.
Voor het verkopen van diensten of e-books en betalingen laten verrichten op je website, zijn WooCommerce themes van WooThemes een goede keuze.
Zelf ben ik, qua vormgeving, erg gecharmeerd van de themes van Elmastudio. Stabiel en snel zijn de themes van StudioPress*.
Mijn advies?
K.I.S.S.: Keep It Safe and Simple
Begin je net met WordPress, wil je (nog) niet investeren in een theme en toch snel en veilig starten, neem dan een theme van de makers van WordPress zelf:
TwentyEleven, TwentyTwelve, TwentyThirteen, TwentyFourteen, TwentyFifteen, TwentySixteen, etc.
Veilig, stabiel, snel inladend op het scherm van je bezoeker.
Lijkt misschien saai, maar als je goed gebruik maakt van de aanpassingsmogelijkheden zoals een eigen logo of headerfoto, een andere achtergrond (kleur met evt. een herhalend patroon) geef je zo’n theme toch snel een eigen gezicht.
Je bent in ieder geval online!
Je kunt gevonden worden want Google kan alvast je teksten indexeren.
Je leert sneller hoe WordPress werkt.
En kies je later een nieuw theme, dan weet je veel beter wat je wel en niet nodig hebt.
* dit is een affiliatelink: als jij er op klikt en vervolgens iets bestelt, dan ontvang ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra en voor mij is het een leuke stimulans om te blijven bloggen.
Hallo Riet, ik heb een vraag aan je. Ik wil van thema veranderen voor mijn blog. Ik ben gestart met WP twenty fifteen en vind het tijd voor een mooier design. Ik heb er ook 1 gevonden die ik wil gaan gebruiken. WP bied dit thema ook gratis aan. Als ik dit andere thema activeer hoe gaat het dan met mijn huidig geïnstalleerde plugins? Blijven die up to date?
Er verandert niks aan je huidig geïnstalleerde plugins. Het is wel even de vraag of je nieuwe theme ingebouwde functies/plugins heeft; ik kan er zo niets over zeggen of ze gaan conflicteren met je huidige plugins.
Fijne site, Riet. Ik ga zeker nog eens terugkomen vanwege alle tips die behulpzaam zijn in de opbouwfase waarin ik zit. En ik zie dat je in Maastricht gevestigd ben. Leuk! Een streekgenote (valkenburg).
Laat maar weten als ik je kan helpen – met een echte kop koffie erbij, geen virtuele 🙂
nog geen eigen site. Ben bezig met verdiepen over het wel of niet maken van een site. Jouw boek kan mij hierbij helpen. Mooie site trouwens.
Goede tips voor het starten van een blog! #theme RT @WebsiteCoachRdW: Hoe moet je een WordPress thema kiezen? – Blog http://t.co/qw1PiS27mq